Coronavirus gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Coronavirus tijdens zwangerschap

Als je een kindje in je buik hebt wil je natuurlijk geen enkel risico lopen. Dus wat voor gevaar loop je als zwangere als je besmet zou raken met het Coronavirus? Wat zijn de gevolgen voor mijn baby? Is het Coronavirus gevaarlijk tijdens de zwangerschap en moet je je zorgen maken?

Laten we beginnen met wat het Coronavirus nou eigenlijk is. De medische term is SARS-CoV-2 en dit virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Het is een virus dat sterk lijkt op het verkoudheidsvirus. De symptomen zijn koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. 

Meer dan 80% van de mensen die het Coronavirus hebben opgelopen, hebben enkel milde klachten. Van de 100 mensen die ziek worden, hebben ongeveer 83 mensen milde klachten en ongeveer 15 mensen zwaardere klachten. Dat zijn dan vooral mensen die een verminderde weerstand hebben, zoals ouderen (met name vanaf 80 jaar) en mensen die bepaalde andere ziekten hebben die de weerstand ernstig verminderen. En mensen die medicijnen gebruiken die invloed hebben op de weerstand.

De klachten duren doorgaans ook maar enkele dagen. Soms kan er longontsteking ontstaan en dan kan het herstel een paar weken duren. In grote lijnen lijkt het dus op een gewone griep.

Loop ik meer risico omdat ik zwanger ben?

Tijdens de zwangerschap wordt je immuunsysteem iets onderdrukt om ervoor te zorgen dat je lichaam de baby accepteert als lichaamseigen materiaal en niet afstoot. Zoals bijvoorbeeld bij een orgaantransplantatie waar levenslang medicatie nodig is om het lichaamsvreemde materiaal te blijven accepteren en niet af te stoten. Het gevolg van deze onderdrukking van het immuunsysteem is dat je weerstand iets verminderd is en je daardoor wat vatbaarder kunt zijn voor een virus.

Bij een gewone griep kan een zwangere vrouw meer last hebben dan niet-zwangeren, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat dit voor het Coronavirus ook geldt. Dus ondanks dat je een klein beetje meer risico loopt om het virus op te lopen tijdens de zwangerschap, is de kans heel groot dat je alleen maar milde klachten zult hebben. 

Kan ik het overdragen op mijn baby?

In het medische vakblad The Lancet werd een artikel gepubliceerd over onderzoek bij 9 zwangere vrouwen die besmet waren met het Coronavirus. Er is geen enkel bewijs gevonden dat het virus overdraagbaar zou zijn van moeder op kind tijdens de zwangerschap. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het voor complicaties zou kunnen zorgen tijdens de zwangerschap.

Na de geboorte is een baby natuurlijk voor alles nog wat kwetsbaarder en zal er zorgvuldig moeten worden omgegaan met hygiëne. Maar dat is sowieso al gebruikelijk, als je tante of buurvrouw grieperig is, verzoek je deze om het kraambezoek uit te stellen of afstand te houden.  Die beschuit met muisjes kan ze een week later ook wel komen eten en zelf zit je er ook niet op te wachten om te moeten snotteren terwijl je na je zwangerschap weer op kracht probeert te komen.

Inmiddels heeft het RIVM uitgebreide informatie gepubliceerd over het Coronavirus. Ook daar wordt geschreven:

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Dus al met al lijkt het virus niet gevaarlijker te zijn tijdens de zwangerschap en hoef je er ook niet bang voor te zijn dat je kindje er iets aan over zou houden als jij besmet zou raken.

Gewoon lekker onder een dekentje met een kopje thee en Netflix en je een paar daagjes laten verzorgen door je partner.

Bronnen: Eoswetenschap, RIVM, The Lancet

Leave a Comment