Wat is de menstruatiecyclus?
De menstruatiecyclus is het telkens terugkomen van de menstruatie bij de vrouw tijdens de vruchtbare levensperiode. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus vier weken.
Ongeveer tien dagen na de eerste dag van de menstruatie komt een eicel vrij in de eileider. Die eicel kan één dag bevrucht worden. Na enkele dagen komt de eicel in de baarmoeder. Als de eicel bevrucht is, nestelt die zich in het baarmoederslijmvlies en groeit daar tot een baby. Als de eicel niet bevrucht is, wordt u ongesteld: eicel en baarmoederslijmvlies worden afgestoten. Dit is de menstruatie.
Het proces van rijping van de eicel, de eisprong en de afstoting van baarmoederslijmvlies wordt gestuurd door twee vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen. Deze hormonen staan weer onder invloed van andere hormonen.
Het uitblijven van de menstruatie en onregelmatige menstruaties ontstaan meestal door een hormonale ontregeling: het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) raakt verstoord. Dit kan geen kwaad. Mogelijk is er geen eitje tot rijping gekomen tijdens de cyclus. Ook bij veel sporten, afvallen of gewichtstoename kan het hormonale evenwicht verstoord raken. Tenslotte kan ook een spannende situatie of ingrijpende gebeurtenis het evenwicht verstoren. Meestal is dit tijdelijk.
Bij verstoring van de menstruatiecyclus kunt u meer, minder of onregelmatig vloeien en kunt u ook meer last krijgen van menstruatiepijn.
Wat kunt u zelf doen bij stoornissen in de menstruatiecyclus?
Probeer te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verstoring. Als de menstruatie erg onregelmatig komt, of erg lang uitblijft, neem dan contact op met de huisarts. Dan kunt u samen bekijken of verder onderzoek of behandeling nodig is.