Foliumzuur voor de man

Foliumzuur voor de man

Gebruik van foliumzuur en zink kan mannen vruchtbaarder maken. Het verhoogt in ieder geval het aantal normale zaadcellen bij mannen die verminderd vruchtbaar zijn.

Dat stelt mevrouw dr. W. Y. Wong in het onderzoek waarop zij afgelopen woensdag promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De vruchtbaarheid bij mannen kan, onder andere, minder dan gemiddeld zijn na beroepsmatige blootstelling aan pesticiden en lasdampen, het gebruik van sommige antibiotica en bij maag- en darmklachten. Ook mannen die weinig groenten en fruit eten, kunnen minder vruchtbaar zijn.

Ongeveer 15 procent van de paren in Nederland die een kind wensen, is na een kleine twee jaar ongewenst kinderloos. Bij de helft van deze paren ligt de oorzaak bij de man. Tot op heden is er weinig onderzoek verricht naar de invloed van voeding op de zaadkwaliteit. Wel is zeker dat de kwaliteit wordt beïnvloed door omgeving en leefgewoonten.

De mannen uit het onderzoek kregen dagelijks gedurende een halfjaar een hoge dosis foliumzuur en zinksulfaat. Dat leidde bij de verminderd vruchtbare mannen tot een toename van het aantal zaadcellen met 74 procent. Bij een controlegroep vruchtbare mannen was de toename 10 procent.

Is het slikken van extra foliumzuur en zink nu te adviseren aan mannen met een verminderde vruchtbaarheid? Wong wil voorzichtig zijn met een advies in deze richting. Er is volgens haar weliswaar sprake van een zeer sterke toename van het aantal gezonde zaadcellen, maar anderzijds ook een stijging van 4 procent van het aantal abnormale zaadcellen. Het gaat daarbij om zaadcellen met allerlei afwijkingen aan de kop, het middelste gedeelte of de staart. Of deze abnormale zaadcellen ook vaker leiden tot miskramen of aangeboren afwijkingen, is volgens Wong niet bekend.

De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert overigens als richtlijn dat pas sprake is van een alarmerende situatie als 70 procent of meer zaadcellen afwijkingen vertoont. Gezien de onzekerheid pleit Wong voor grote voorzichtigheid als het gaat om het slikken van extra foliumzuur door mannen met een verminderde vruchtbaarheid. „We weten ook nog niet wat de optimale dosering is en hoe lang je foliumzuur zou moeten slikken.”

Al eerder werd bekend dat foliumzuur positief werkt bij zwangere vrouwen. Zo beschermt het tegen het ontstaan van een open ruggetje bij kinderen. In dat kader krijgen vrouwen met een kinderwens het advies al voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur zit onder meer in groene bladgroenten, peulvruchten, fruit, vlees en melk.

Bron: Kennislink / Reformatorisch dagblad

Leave a Comment