Zwanger worden welk standje?

De missionares houding wordt gezien als optimale positie voor de bevruchting.

Bij de “standaard” missionaris houding ligt de vrouw op haar rug met haar benen wijd, knien gebogen, voeten stevig op het bed. De man ligt boven op met het gezicht naar haar toe.

Deze houding is zowiezo het meest gebruikt om dit voor beiden comfortabel is en goed lichaamscontact toestaat. Je kunt elkaar aankijken, kussen en elkaar vasthouden.

Deze positie is goed voor de conceptie omdat als de vrouw op haar rug ligt de vagina naar beneden gericht is, richting baarmoederhals (cervix). Hierdoor is het makkelijker voor het sperma om door de baarmoederhals de baarmoeder in te komen.
Doordat de penetratie in deze houding dieper kan komt het zaad ook directer in de baarmoeder terecht na de zaadlozing.

Om je kansen optimaal te benutten:

  • De man moet zorgen dat hij de penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina houdt, zodat er zo min mogelijk zaad wegdrupt.
  • Na het terugtrekken van zijn penis, kan de man de schaamlippen van de vrouw zacht samendrukken om zoveelmogelijk zaad binnen te houden.
  • Als de vrouw nog 20 minuten (hooguit 30) op haar rug blijft liggen, bij voorkeur met een kussentje onder de billen, zodat zwaartekracht het sperma kan helpen de weg naar de eileider te vinden.

Het is normaal dat er na deze tijd nog wat sperma uit de vagina druppelt. Het zaad wat na deze tijd het eitje niet heeft kunnen bereiken, zal ook niet in staat zijn de cel te doordringen. Het zaad wat er dan uitloopt is dus “loos zaad”.

Het heeft geen zin om extra lang na te blijven liggen, in een gezonde situatie bereiken de zaadcellen met een minuut of 5 het eitje. 20 minuten zou ruim voldoende moeten zijn.

Verder is “op zijn hondjes” ook een goede postitie omdat deze houding ook diepe penetratie toelaat en hiermee de zaadlosing dicht bij de baarmoederhals plaatsvind.

Leave a Comment