Zwangerschapstest

Ja en dan wil je het weten: is het zover?? Dan voer je een zwangerschapstest uit.

Hoe werkt een zwangerschapstest?
Een zwangerschapstest toont aan of het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig is.

Als een eicel bevrucht is, zal deze zich na ongeveer een week innestelen. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van zwangerschapshormoon hCG. De hoeveelheid hCG verdubbelt elke 1,5 á 2 dagen. Op de 1e dag van de gemiste menstruatie (2 weken na conceptie) is dit gestegen tot boven 100 mU/l. De piek ligt bij 10 – 12 weken tussen 30.000 en 200.000 mU/l. Gedurende de hele zwangerschap is dit hormoon in je lichaam aanwezig en kun je een zwangerschapstest uitvoeren.

Hoe voer je een zwangerschapstest uit?
Afhankelijk van het type en merk test dat je hebt:
lees wel de bijsluiter van de betreffende test! Dit dient alleen als voorbeeld

  • Vang wat urine op in een schoon bakje en houdt de test daar ongeveer 5 – 10 seconden in
  • Of houdt de test in de urinestraal
  • Kijk of de urine door de test wordt opgenomen (de test kleurt roze of paars)
  • Leg de test plat neer
  • Na een minuut of 5 kun je de uitslag aflezen

Bij de meeste zwangerschapstesten betekent:
1 lijn = NIET zwanger
2 lijnen = WEL zwanger

De controlelijn is om de testlijn mee te vergelijken en om aan te tonen dat de test goed is uitgevoerd.
Als deze lijn niet verschijnt, dan is er waarschijnlijk te weinig urine gebruikt of heb je de test niet goed uitgevoerd.

De testlijn verschijnt alleen als er daadwerkelijk hCG in je urine is aangetroffen.

Twijfel je? Ook als de testlijn maar heel licht van kleur is, is de uitslag positief. Als er geen hCG in je urine aanwezig is, kan de testlijn echt niet ontstaan.
Soms kun je twijfelen OF je daadwerkelijk die tweede lijn ziet staan. Dan is het verstandig om na 2 dagen opnieuw te testen en te zorgen dat je van te voren niet te veel drinkt (anders kan de concentratie van de urine te slap zijn). Als je dan inderdaad zwanger bent, zal de testlijn duidelijker verschijnen.

Tips voor het testen:

  • Zorg dat de test voldoende urine heeft opgenomen
  • Je hoeft een test niet met ochtendurine uit te voeren, maar zorg wel dat je niet teveel hebt gedronken. Anders wordt de urine niet geconcentreerd genoeg.
  • Als je twijfelt over het resultaat, vraag dan iemand anders wat hij/zij ziet. Vroeg in de zwangerschap is het soms moeilijk om in je eentje te moeten “beslissen” of het positief of negatief is.
  • Als je na bijvoorbeeld een half uur toch een tweede lijntje ziet verschijnen, zou dit kunnen betekenen dat je toch zwanger bent, maar er nog niet zoveel hCG in je urine aanwezig is. Ga niet uit van deze uitslag als 100% positief, maar houdt het op een “misschien” totdat je 1 of 2 dagen later een duidelijke positieve test hebt. Het is zo vroeg in de zwangerschap ook nog zo kwetsbaar en kan het zijn dat de zwangerschap niet doorzet en te toch “ongesteld” wordt.

Gevoeligheid van de zwangerschapstesten

Zwangerschapstesten hebben een bepaalde gevoeligheid, welke ligt op extra gevoelig: 25ml/U hCG (Mat Care, Clearview) of standaard: 50mU/l hCG (Predictor, Clear Blue).
Het voordeel van een extra gevoelige test, is dat deze al heel vroeg kan worden uitgevoerd: al enkele dagen voor de gemiste menstruatie kan de zwangerschap worden aangetoond. Vooral als je al even bezig bent, wil je het zo snel mogelijk weten.
Het voordeel van een minder gevoelige test, is dat je op het moment dat deze test positief geeft, al een paar dagen verder bent (meestal 1 of 2 dagen overtijd) en de meest kwetsbare periode voorbij is. De kans dat de zwangerschap doorzet is dan wat groter.

Als je je aanmeldt bij moeders voor moeders, komt er een dame langs die een zwangerschapstest uitvoert, om te bepalen of je genoeg hCG aanmaakt. Deze heeft een hele lage gevoeligheid van 5000ml/U zodat ze er zeker van zijn dat er al voldoende hCG in je urine zit voor het extraheren van hCG. Het komt wel eens voor dat deze test nog negatief geeft, terwijl je echt wel zwanger bent. Schrik daar dus niet van. Je lichaam heeft dan gewoon iets meer tijd nodig voor de aanmaak van voldoende hCG. Of je hebt je ovulatie pas later gehad dan je dacht, waardoor je misschien korter zwanger bent dan je berekent had.

Als je vragen hebt over testen, kun je deze stellen in het forum.

Leave a Comment