Een van de dingen die je gemakkelijk zelf kunt controleren, is de status van het cervixslijm. In sommige culturen gebruiken ze deze methode ook als (onbetrouwbare!) anti-concepti methode. Om juist te weten wanneer ze beter geen sex kunnen hebben.

Gedurende de follikulaire fase (de fase na de menstruatie, waarin de baarmoeder zich klaarmaakt voor een bevruchting) maken de baarmoederslijmvliezen het cervixslijm dik en plakkerig. Zodat een bevruchte eicel zich makkelijker kan innestellen.

Hoe kan een bevruchte eicel het beste aan de baarmoederwand “blijven plakken”? Als het slijm zich een beetje als lijm gedraagt. Als het cervixslijm glad, vloeibaar en minder aanwezig is, kan een bevruchte eicel zich niet goed kunnen nestellen.

Het cervixslijm wordt ongeveer 3 dagen voor de ovulatie draderig, plakkerig en rekbaar. Als je wat cervixslijm tussen je vingers neemt en je vingers uit elkaar beweegt, zie je snel of er een draad onstaat. Zodra je dit vaststelt, weet je dat je ovulatie er aan komt.

Naast het bevorderen van het innestelen, zorgt deze structuur ook voor een grotere overlevingskans van zaadcellen.

Vanaf 1-2 dagen na de ovulatie zal de structuur weer terugkeren naar vloeibaar en glad. Dan weet je dat de ovulatie en je vruchtbare periode voorbij zijn.

Leave a Comment